LIFESTYLE : Instagram en shadowban
Meer en meer mensen raken in paniek op instagram. Er wordt gesproken van "een shadowban" en het algoritme is helemaal veranderd. Voor die shadowban moet je echter wel opletten. Het kan er namelijk voor zorgen dat, zonder dat je het weet, uw account praktisch "dood" gaat. Maar over wat heeft iedereen het nu? Heb ik een "shadowban"? Hoe kan ik het voorkomen? Lees vooral verder...Wat is nu juist een shadowban ?
Shadowbanning is zeer tricky want hoewel de persoon denkt een goede post te plaatsten, zorgt de website of instagram er dus voor dat uw volgers het niet gaan zien. Ze worden ervoor “beschermd” zeg maar. Shadowban is dus een manier om iemand zijn zichtbaarheid te verminderen op een website zonder dat hij/zij er eerst een uitleg voor mag geven of zelfs weet van heeft.Voor Instagram betekend het bijvoorbeeld dat uw posts zichtbaar blijven voor uw volgers en iedereen die uw pagina bezoekt MAAR dat uw content (Insta story’s of foto’s op uw profiel) niet meer in de zoekfuncties van de hashtags komen. Je gaat dan echt enkel afhangen van die paar likes van uw volgers. De groei gaat hierdoor dus VEEL minder zijn, want profielen die je niet volgt en zij u niet gaan uw post dus helemaal niet meer zien. Foto’s van accounts die een ‘shadowban’ hebben gekregen worden dus niet meegenomen in het zoekresultaat.
Hoe weet je of je bent ge-shadowbanned?
Ga naar deze link en voeg je gebruikersnaam of instagragm link toe en check het meteen.Wil je ook weten welke foto nu net voor die "shadowban" gezorgd heeft  kan je dat checken door je link in de Media URL te zetten.

Waarom krijg je eigenlijk een Shadowban?
1) Door het gebruik van sotfware of autobots 
Je gebruikt een software waarmee je de gebruikersovereenkomst van Instagram overtreedt.
Ook volgers kopen kan je een Shadowban opleveren, and by the way just... don't !

Het kopen van volgers/likes valt enorm hard op. 
400 likes en "maar" 10 reacties onder een foto... Hmmm. 
Een foto als je gaat wandelen met uw hond haalt alleen 500 likes als je Doutzen Kroes ofzo bent. 
De ene dag 3500 volgers en plots de dag daarna 3800 volgers... Hmm you must be famous from television.

Anyway, het levert je eigenlijk niets op. Ja, een like extra, of volger(s) extra van wie je daarna niets meer hoort. En als men dat account gaat checken zijn het echt meer "rare figuren" dan wat anders en sorry daar hoef ik dan zelfs geen like van. Neen Instagram is interactie.
Het constante reageren, volgen, liken... Dàt helpt. En die volgers volgen je dan ook omdat uw feed mooi is, of omdat je mooie foto's trekt. Als je dan een privé-bericht krijgt met "wauw, uw feed is zo mooi"... Daar doe je het uiteindelijk toch voor? 
En zoals je ziet, wie vals speelt kan en zal er voor geboet worden ;-) 


2) Je gebruikt een persoonlijk account, terwijl je actief bent als bedrijf
Enough said. De bedrijfsprofielen zijn ontworpen zodat istagram er (offcourse) aan verdient d.m.v. de advertenties enzo. Maar bijna niemand doet dit uiteraard maar zo kan dit wel een grote reden zijn voor een shadowban !

3) Je gebruikt een geblokkeerde hashtag
Sommige hashtags zijn door Instagram geblokkeerd en foto’s die deze hashtag gebruiken worden dus niet weergegeven.
Er zijn ook hashtags die als twijfelachtig gemarkeerd worden, waardoor foto’s op zo’n hashtag slechts beperkt worden weergegeven.
LET OP UW HASHTAGS. Voor je ze plaatst controleer ze eerst zodat je foto ook gaat horen waar hij bijhoord en niet bv. bij pornografische foto's of iets in die aard.
Ook die hashtags met #l4l #follow4follow is ZO slecht ! WEES UNIEKER want die hashtags worden ZO veel en dikwijls gebruikt dat de mensen uw foto na 3 minuten al helemaal niet meer zien omdat er 500 nieuwe foto's bij zijn gekomen met OOK de hashtag l4l. Dus neen, zoek een alternatief.
Gebruik hashtags met niet meer dan 50.000 foto's in.

4) Je overschrijdt limieten
Je overschrijdt de limieten van het aantal likes, comments en volg-ontvolg acties.
Per uur mag je bijvoorbeeld (volgens de Instagram-gebruikersovereenkomst) 150 likes uitdelen, 60 comments achterlaten en 60 mensen volgen/ontvolgen.
Voor zij die een ouder account hebben zouden de limieten hoger zijn al is daar geen bewijs van.

5) Je gebruikt teveel hashtags
De limiet is 30 hashtags.
Als je dit overtreed je de regels en loop je risico…
Als je de limiet van de 30 hashtags niet haalt, don’t worry… Liever 10 of 20 deftige fatsoenlijke hashtags dan er wel 30 te hebben maar zo van die hashtags die niet boeien en meer zever opleveren.

6) Je gebruikt herhaaldelijk/te vaak dezelfde hashtags
Oops…
Regelmatig dezelfde hashtags gebruiken is dus niet verstandig, want dat kan als spammen/autobot-gebruik worden gezien.

7) De beroemde Instapod-groepjes
Tegenwoordig is het hot om in zogenaamde Instapods je foto te delen met een groep mensen. Zo laat je bv. weten als je een nieuwe foto hebt gepost, en zij gaan die dan liken en erop reageren, en als ze klaar zijn met liken plaatsen ze een hartje.
Well DON’T
Het schijnt je engagement te bevorderen maar instagram heeft dit soort dingen door als je het teveel doet.
Als je in (te)veel van deze groepjes zit en jij je foto’s te vaak privé (met dat papieren vliegtuig-symbooltje) in zulke groepen deelt je dit een Shadowban kan op leveren.
Zit je toch in een facebook pod, let hier dan op :
Plaats dan geen link van je foto, eerder een tekstje van “nieuwe foto” 
Ben je klaar met reageren en liken laat het weten door een kleine korte zin. Als “ik ben bij” of “klaar met reageren”
Dat hartje is nefast ! 


8) Je plaatst hashtags als eerste reactie onder je foto.
Dit kan als fout/spam gedrag worden geïnterpreteerd.
NIET DOEN DUS 

 9) Je gaat ineens extreem veel mensen volgen
Gewoon niet doen. Een paar per dag en koop er zeker geen.
Je hebt er niks aan want dat zijn meestal rare profielen, met niets nuttig op. En eerlijk… wat heb je aan die 100 volgers die je hebt net gekocht of hebt “verdient” door zelf eerst te liken, maar die dan toch niet meer actief zijn op uw profiel. 
Ga op zoek naar profielen die passen bij uw stijl/blog.


Meer tips & info vind je in onze Facebook groep, je kan hier lid worden
Volg mij op mijn instagram account.

Populaire posts