Start to yoga : de zonnegroet


Dat yoga gezond is voor uw lichaam en geest moet ik je waarschijnlijk niet meer vertellen.
Na een grote pauze ben ik hier dan ook terug mee begonnen en ik kan het echt iedereen aanraden ! Het is echt goed voor je lichaam, en het kalmeert u ook. Wat een enorme luxe is als je het goed kan beheren. Dat laatste is dan ook iets moeilijker maar stap per stap kom je er wel. Yoga is voor iedereen en er is geen ervaring nodig. Al is het wel belangrijk dat je het rustig opbouwt !
De zonnegroet is een goede starter. Het is een complete work-out die goed is voor alle delen van het lichaam.
Alle spieren, gewrichten, klieren, organen en het zenuwstelsel worden gestimuleerd. De oefening stimuleert de bloedcirculatie en zorgt voor een soepele ruggengraat. Perfect voor mensen die soms te kampen hebben met rugklachten. Ook versterkt de oefening uw buik-, arm- en beenspieren en kalmeert het je zenuwstelsel. Ook is de oefening perfect om te gebruiken als warming-up.

Wat je moet weten voor je ermee start :
- Eén zonnegroet bestaat uit twee rondes op en neer ; een keer startend met rechts en een keer met links.
- In Sanskriet heet de zonnegroet Surya Namaskar ; Surya voor ‘zon’ en Namaskar betekent ‘groet’.
- Na de oefening zou je je voldaan en verfrist moeten voelen. Dat je hart tekeer gaat, de ademhaling sneller is en je licht transpireert moet je er wel bij nemen.
- De ademhaling is samen met de beweging de basis van de zonnegroet. Haal actief adem : adem diep en krachtig door de neus.
Houdt je adem het niet meer bij?  Neem dan een korte pauze in de Kindhouding voordat je het ritme weer oppakt. De "kindhouding" gebruik ik ook als ik met gewichtjes bezig ben of andere buikspieroefeningen, om even terug op adem te komen. ZA-LI-GE houding vind ik persoonlijk.

de "Kindhouding"

- Beoefen tijdens de gehele oefening je ademhaling op een goede manier.
Dit doe je door in te ademen langs je neus terwijl je uw buik vult met lucht. Uitademen doe je dan weer langs je mond en je maakt uw buik terug leeg.
- De oefening doe je met de klok mee.
- Bouw het aantal rondes langzaam op naar 12 keer.
- Houd de houdingen gemiddeld 40 tot 50 seconden vast.
- Begin de eerste oefening met een uitademhaling.

Reacties

Populaire posts